Covid-19

VEILIGHEIDS- EN GEZONDHEIDSMAATREGELEN VOOR HET GEBRUIK VAN HET OPENBARE VERVOER.

Op Lijnbussen spelen mondmaskers een cruciale rol omdat we social distancing niet kunnen garanderen op onze voertuigen. Ben je ouder dan 12 jaar? Dan ben je verplicht om ze te dragen in alle stations, aan alle haltes en op de bus. Wanneer het dragen van een masker of van een alternatief in stof niet mogelijk is omwille van medische redenen, mag een gelaatsscherm worden gebruikt.

Om iedereen veilig en gezond te kunnen vervoeren worden al onze voertuigen frequent gepoetst en verlucht. Bovendien zitten onze chauffeurs in een afgesloten stuurpost waardoor er voldoende afstand van de passagiers is en zij geen mondmasker hoeven te dragen.

Klik hier voor meer informatie betreffende De Lijn & het coronavirus.

VEILIGHEIDS- EN GEZONDHEIDSMAATREGELEN VOOR AUTOCARREIZEN.

Sinds 1 juli 2020 mogen wij tot 100% aan passagiers vervoeren in onze autocars. De overheid raadt echter aan, afhankelijk van het soort groep, om een grotere autocar te nemen. Mondmaskers zijn verplicht voor alle passagiers vanaf 12 jaar tijdens de hele duur van het traject en een vaste zitplaats voor elke passagier is aangewezen.

Voor jeugdbewegingen en andere jeugdorganisaties gelden er specifieke maatregelen. Het jeugdprotocol is gebaseerd op het “bubble-principe” van max. 50 personen (jeugd en kampleiders inbegrepen). “Bubble’s” mogen samen op 1 autocar, maar er moet min. 1,5 m afstand gehouden worden tussen verschillende bubbles. Ook tijdens het in- en uitstappen dienen bubbles gescheiden te blijven. Mondmasker of niet? Op de bus zelf is het volgens de Nationale Veiligheidsraad niet verplicht dat de kinderen en jongeren een mondmasker dragen, maar wij vragen aan onze passagiers vanaf 12 jaar om dit wel te doen, uit respect voor de chauffeurs die voor het grootste deel +50 zijn en dus tot de risicogroep behoren.

Een overzicht van de algemene veiligheids- en gezondheidsrichtlijnen bij autocarreizen:

Ventilatie en verluchting van autocar

Onze voertuigen zijn uitgerust met moderne verluchtingssytemen. Bovendien worden onze autocars voor, tijdens en na elke rit verlucht met verse buitenlucht.

Onze voertuigen worden grondig ontsmet

Dagelijks worden onze voertuigen voor en na elke rit nauwkeurig gereinigd met desinfecterende producten.

Ruime plaats voor het op- en afstappen

Voor het laden, ontladen, op- of afstappen wordt in de mate van het mogelijke een voldoende vrije ruimte gekozen om de veiligheid van iedereen te kunnen garanderen.

Bagage wordt door chauffeur geladen

Gelieve zo weinig mogelijk handbagage in het voertuig mee te nemen. Andere bagage wordt door de chauffeur in- en uitgeladen met mondmasker en wegwerphandschoenen.

Handen ontsmetten voor het instappen

Alle passagiers zijn verplicht hun handen te ontsmetten telkens ze instappen. Er is een dispenser aan de ingang van de autocar voorzien.

Verplicht achteraan in stappen

Passagiers dienen achteraan in en uit te stappen.

Reisdocumenten

Reisdocumenten worden in de mate van het mogelijke niet aangeraakt door onze chauffeur.

Mondmaskers verplicht

Mondmaskers zijn verplicht voor passagiers vanaf 12 jaar tijdens het ganse traject, wanneer onderlinge veiligheidsafstand van 1,5 meter niet gerespecteerd kan worden.

Filo principe

In- en uitstappen gebeurt volgens het FILO-principe (first in, last out).

Chauffeur

De chauffeur stapt als laatste in en als eerste terug uit.

Toilet en drank niet toegelaten

Drankverkoop en toiletgebruik zijn op de autocar niet toegelaten.

Koortsverschijnselen

Indien een passagier tekenen van ziekte vertoont zal de chauffeur de zorgdiensten verwittigen en de passagier ‘isoleren’ van de anderen. Er wordt NIET vertrokken alvorens elk mogelijk risico is uitgesloten.

Naast bovenstaande richtlijnen vragen wij om ons een passagierslijst met contactgegevens ten laatste 2 dagen voor afreis te bezorgen. Deze dienen wij gedurende 4 weken te bewaren, met inachtneming van de nationale regels inzake gegevensbescherming om in geval een besmetting “contact tracing” mogelijk te maken. Na de periode van bewaring wordt deze lijst met passagiersgegevens vernietigd.

Opgelet: de maatregelen betreft autocarreizen kan verschillen van land tot land. Zodra wij de bevestiging van uw buitenlandse reis ontvangen kijken wij de mogelijkheden van de desbetreffende landen voor u na.

Download hier de fiche met alle veiligheids- en gezondheidsmaatregelen.